DECOUPAGE

ΓΡΑΖΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑΚ

Grazyna Stefaniak

DECOUPAGE στα γαλλικά σημαίνει “κόψιμο”.

decoupage1

Η τεχνική αυτή βασίζεται στη διακόσμηση με διάφορες μεθόδους όλων των ειδών των αντικειμένων (έπιπλα, σεντούκια, δίσκοι, γλάστρες, κουτιά, μπιζού, πιάτα, ποτήρια, φλιτζάνια, βάζα, ρούχα, τσάντες, ρολόγια, παραβάν κλπ).

Κόβοντας στοιχεία από χαρτιά ή χαρτοπετσέτες, τα κολλάμε στο επιλεγμένο αντικείμενο και μετά βάζουμε τόσες φορές όσες είναι απαραίτητες το συγκεκριμένο βερνίκι. Βερνικώνουμε μέχρι τη στιγμή που θα χάσουμε την αίσθηση ότι είναι κολλημένο και να ‘χουμε την αίσθηση ότι είναι ζωγραφισμένο.

decoupage2

Μπορούμε να διακοσμήσουμε κάθε επιφάνεια: μεταλλική, ξύλινη, γυάλινη, πλαστική, υφασμάτινη, χάρτινη, δερμάτινη και κεραμική.

Για το decoupage χρησιμοποιούμε συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία μπορούμε να τα βρούμε είτε στα ειδικά μαγαζιά – εργαστήρια decoupage είτε στα μαγαζιά με είδη ζωγραφικής. Υπάρχει και περίπτωση να χρησιμοποιούμε κάποια προϊόντα που είναι στα χρωματοπωλεία.

Εκτός από την παραδοσιακή κλασσική τεχνική της χαρτοπετσέτας υπάρχουν και κάποιες άλλες παραπλήσιες μέθοδοι, όπως το crackle. Αυτή η μέθοδος είναι μέθοδος του σκασίματος (μπατίκ). Υπάρχουν συγκεκριμένα προϊόντα που χρησιμοποιούμε γι’ αυτό κι εξαρτάται από το ποιο είδος σκασίματος θέλουμε. Άλλη μέθοδος είναι το 3D (τρισδιάστατος και δομικής μάζας), το χρύσωμα κι οι εικόνες, η επένδυση με τσόχα, το patchwork, το print room και το decoupage σε σκούρο φόντο, η ζωγραφική με σκιάσεις και πάνω στο γυαλί.

decoupage3

Με τη μέθοδο decoupage, από ένα παλιό αντικείμενο μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα αριστούργημα. Καθ’ ένας μπορεί, χειρονακτικά, να δημιουργήσει ένα πανέμορφο, μοναδικό στο είδος του, δώρο για το δικό του άτομο. Μπορούμε να διακοσμήσουμε το σπίτι μας με πολύ λίγα χρήματα με αποτέλεσμα όλοι να θέλουν να μείνουν στο δικό μας χώρο.

Το Decoupage είναι μια καλλιτεχνική μέθοδος χάρη στην οποία μπορούμε αφενός, να κερδίζουμε χρήματα κι αφετέρου συγχρόνως να απελευθερωθούμε από το άγχος, από τα διάφορα ψυχολογικά μπλοκαρίσματα ή απλά να χαλαρώσουμε.

Τα πρώτα ίχνη του decoupage βρέθηκαν στη Δυτική Σιβηρία. Κάποια χρόνια προ Χριστού νομαδικές φυλές χρησιμοποιούσαν κομμάτια τσόχας για διακόσμηση διαφόρων αντικειμένων τους.

Στο 12ο αι. οι Κινέζοι διακόσμησαν με το decoupage λαμπιόνια, παράθυρα και διάφορα κουτιά.

decoupage3

Στην Ευρώπη το decoupage ήρθε το 17ο αι. μαζί με τη μόδα για τα λακαρισμένα έπιπλα.

Το λίκνο του ευρωπαϊκού decoupage είναι στη Βενετία. Πολύ γρήγορα, εκτός από τα κινέζικα μοτίβα, ξεκίνησαν οι Βενετοί να χρησιμοποιούν τα σκίτσα και τα σχέδια μεγάλων αριστοτεχνών. Τα πιο ενδιαφέροντα απ’ αυτά τα σχέδια ήταν αυτά με ανθρώπινη μορφή, λουλούδια και ζώα.

Μετά τη Βενετία το decoupage έφτασε στη Γαλλία, την Ιταλία και την Αγγλία. Πολλές κυρίες από υψηλές τάξεις ασχολούνταν για ώρες με τη διακόσμηση των μπιμπελό καθημερινής χρήσης.

decoupage5

Πολύ σοβαρά με το decoupage ασχολούνταν γνωστά άτομα σαν: η Marie Antoinette, η Madame de Pompadour,η Beau Brummell, η Mary Delaney, ο Pablo Picasso, ο Henri Matisse και η Blue Nude II.

Στο 18ο αι. η τέχνη αυτή έχει αναγνωριστεί κοινωνικά κι από τότε οι δημιουργοί της ονομάστηκαν καλλιτέχνες.

Σήμερα μπορούμε να δούμε πάρα πολλά αριστουργήματα του decoupage στα βρετανικά μουσεία.

Στην Ελλάδα το decoupage ήρθε προς το τέλος του ’90 κι έχει κερδίσει πολλούς θαυμαστές, δημιουργούς και συλλέκτες.

Το decoupage μας βοηθάει να βγάλουμε τα κρυμμένα μας ταλέντα, να εκφράζουμε τα αισθήματα και τα συναισθήματά μας και να τονίσουμε τη εξαιρετικότητα κάποιου συγκεκριμένου ατόμου ή κατάστασης δίνοντας του το δώρο που το φτιάξαμε με τα χέρια μας με τη μέθοδο decoupage.

decoupage6

Συνιστώ την επίσκεψη στην ιστοσελίδα της δασκάλας μου στο decoupage Alicja Belza.

www.carta.sote.pl

Μπορείτε να δείτε γκαλερί με τις δημιουργίες της πατώντας στο CARTA.

Υπάρχει δυνατότητα εκπαιδευτικού σεμιναρίου κατ’ οίκον σε όποιον ενδιαφέρεται. Κάθε τεχνική κρατάει 4-5 ώρες και κάθε ένας διαλέγει είτε μία είτε όσες τεχνικές θέλει.

Πληροφορίες στην Γκραζίνα Στεφάνιακ

τηλ:2130042330, 6948886312

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 


VEDIC ART Εργαστήριο ζωγραφικής