ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η VEDIC ART;

 

http://vimeo.com/16579029

P1190900 P1170012 P1180996

 

Vedic Art, η τέχνη της αφύπνισης της ψυχής, γεννήθηκε πάνω από 5.000 χρόνια πριν. Αρχικά μεταδιδόταν από στόμα σε στόμα, μετά απόπολλούς αιώνες εκφράστηκε και σε γραπτή μορφή και, όπως και πολλές άλλες διαχρονικές αλήθειες για το Θεό, το Σύμπαν και τον Άνθρωπο, έχει βρει τη θέση του στις ιερές ινδουιστικές γραφές - στα Βέδα.
Η τέχνη Βέδα είναι μια αρχαία πρακτική που βοηθά με ένα απλό και φυσικό τρόπο να αφυπνιστεί η εσωτερική δημιουργική δύναμη η οποία υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο.
Για αιώνες ήταν διαθέσιμη στα σανσκριτικά μόνο στους γιόγκι και στους εμπειρογνώμονες. Στην τελευταία δεκαετία του εικοστού αιώνα, ο Διδάσκαλος Maharishi Mahesh Yogi , ιδρυτής του Υπερβατικού Διαλογισμού, αποφάσισε να μεταδώσει τη σοφία αυτή σε έναν από τους μαθητές του, στον Σουηδό ζωγράφο Curt Källman για να την προσαρμόσει στις ανάγκες του Δυτικού Πολιτισμού. Και έτσι δημιουργήθηκε το Vedic Art, η μέθοδος της αυθόρμητης ζωγραφικής, χάρη στην οποία μπορούμε να ανοίξουμε το εσωτερικό μας και να δούμε όλες τις δημιουργικές μας δυνατότητες.


Ο Curt Kallman επέστρεψε στη Σουηδία και το 1988 άνοιξε το πρώτο κέντρο του Vedic Art στο νησί Öland , δημιουργώντας μια νέα σχολή της τέχνης με βάση την παραδοσιακή βεδική γνώση. Σήμερα πάνε εκεί άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο για να ζωγραφίσουν όλοι μαζί με την καθοδήγηση του δασκάλου τους.

- Όλοι προερχόμαστε από τον ίδιο χώρο και διάστημα όπου κάποτε ήμασταν μία ενεργειακή ενότητα. Δυστυχώς, λίγοι το θυμούνται αυτό, λέει Curt Kallman .

-Ευτυχώς, μετά από πολλούς αιώνες περιπλάνησης στο σκοτάδι, φτάσαμε στο σημείο όπου κατάρρευσε η παλιά παγκόσμια τάξη αφήνοντας χώρο για τη Χρυσή Εποχή. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλες τις ηπείρους ξύπνησαν και βλέπουν τη ζωή τους με διαφορετική οπτική και συγκεντρώνονται πια στο εσωτερικό τους. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε τη συνείδησή μας και να αγγίξουμε το εσωτερικό μας είναι το Vedic Art.

Η τέχνη των Βεδών βασίζεται στον αυθόρμητο σχεδιασμό ή τη ζωγραφική στην οποία δεν μετρά η τεχνική ή η ικανότητα, αλλά η ίδια η πράξη της δημιουργίας βασισμένη στην έκφραση των συναισθημάτων μας. Ινδοί σοφοί εδώ και χιλιάδες χρόνια κατάλαβαν ότι ανάμεσα στην τέχνη και στη ζωή υπάρχει πολύ στενή σχέση, και μερικές φορές δεν μπορούν να διαχωριστούν, και επομένως, μιλάμε για "την τέχνη της ζωής."

-Το Vedic Art δεν είναι μια ιδεολογία, θρησκεία ή φιλοσοφία. Είναι η γνώση των νόμων της φύσης και του σύμπαντος και το μονοπάτι για την επίτευξη υψηλότερης συνείδησης μέσω της δημιουργίας η οποία δεν απαιτεί ικανότητα ή καλλιτεχνική πρακτική, εξηγεί ο Curt Kallman . Είναι μια ιδιαίτερη διαδικασία με την οποία μπορείτε να εκφράσετε τη δική σας ατομικότητα χωρίς οποιεσδήποτε προσδοκίες και απαιτήσεις.

Υπάρχουν 17 αρχές της Vedic Art, οι οποίες είναι σαν χάρτης πλοήγησης και βοηθούν τον καθένα να βρει «το δρόμο για το σπίτι», για το εσωτερικό του. Οι αρχές αυτές συνδέονται μεταξύ τους σαν κρίκοι αλυσίδας, στην οποία κάθε επόμενη δημιουργείται από τις ανάγκες της προηγούμενης. Συνολικά δείχνει μια εξαιρετική ολότητα διαδικασίας της δημιουργίας, όχι μόνο στη ζωγραφική αλλά και σε κάθε τομέα της ζωής. Η τέχνη Βέδα βασίζεται σε17 αρχές οι οποίες είναι οι λέξεις-κλειδιά που δίνονται με τη σωστή σειρά για να ανοίγονται πόρτες στο εσωτερικό του καθενός μας, λέξεις που δεν μπορούν να διαβαστούν σε κανένα βιβλίο και όποιος τις ακούσει κάνει την επιλογή χρήσης τους , λέει ο Curt Kallman. Αυτό γίνεται γιατί αν κάποιος τις διαβάσει αυτές τις λέξεις φαίνονται απλές, κενές λέξεις. Δεν γίνεται τίποτα το εξαιρετικό μόνο με το διάβασμά τους. Το θαύμα γίνεται όταν τις επεξεργαστούμε μαζί με το θεϊκό, δημιουργικό κομμάτι μας, μπαίνοντας βαθειά στο εσωτερικό μας σε μία συγκεκριμένη κατάσταση, βήμα-βήμα με τη σωστή σειρά.

Ο Curt Kallman υποστηρίζει ότι με τη γνώση των γενικών αληθειών της δημιουργίας που περιέχονται στο Vedic Art κανείς πια δεν απειλείται να χάσει την εσωτερική ουσία στη ζωή ή στην εργασία. Όταν κάποιος είναι πολύ αδύναμος και δεν βλέπει καμία λύση για να το ξεπεράσει, συνήθως πηγαίνει στο γιατρό και ζητά διεγερτικά. Έτσι λειτουργεί η πλειονότητα των ανθρώπων σήμερα. Εν τω μεταξύ οι αρχαίοι γνώριζαν ότι ο καθένας μας έχει στην κατοχή του μια εσωτερική πηγή ενέργειας και μέσω διαφόρων πρακτικών προσπαθούσαν να την εκφράσουν. Γι’ αυτό ο Källman λέει ότι αντί για Prozak αποτελεσματικότερο θα είναι να δουλέψουμε με τα χρώματα και τα πινέλα.
- Το Vedic Art οδηγεί στην ανάπτυξη και την εξευγένιση του ανθρώπου μέσω του συγχρονισμού των εγκεφαλικών ημισφαιρίων καθώς και την αυξημένη χρήση τους. Μας υπενθυμίζει ότι η δύναμη της δημιουργίας μας είναι η κινητήρια δύναμη η οποία μας δίνει τη δυνατότητα απεριόριστης δημιουργικότητας σε όλους τους τομείς της ζωής. Η ζωγραφική είναι ένας από τους τρόπους για να το δείτε μέσα σας και να το ζήσετε σε ένα βαθύ επίπεδο, λέει ο Curt Kallman.

Η τέχνη Βέδα είναι μια πολύ καλή αρχή από την οποία μπορεί να ξεκινήσει κάποιος. Μόνο με μια τέτοια βάση θα κάνουμε τα επόμενα βήματα και θα μάθουμε διάφορες τεχνικές ζωγραφικής. Σύμφωνα με πολλούς Δασκάλους, ο κάθε άνθρωπος έχει όλες τις γνώσεις που χρειάζεται, μέσα του, δεν χρειάζεται να μάθει τίποτα, αλλά απλά να θυμηθεί αυτό που έχει ξεχάσει στη διαδικασία της μετενσάρκωσης. Τα Βέδα μάς βοηθούν να βρούμε το δρόμο για την ξεχασμένη γνώση που κρύβεται μέσα μας, η οποία είναι προσβάσιμη μόνο για το Ανώτερο Εαυτό μας .

Η δημιουργία ενώνει πολύ τους ανθρώπους, όταν αναγνωρίζουν ότι και στους άλλους γίνεται η εξέλιξη της της συνείδησής τους. Ο άνθρωπος ο οποίος αισθάνθηκε μία φορά αυτή τη δημιουργική δύναμη ποτέ δεν θα σταματήσει τη δημιουργικότητά του.

Οι παραδοχές του Vedic Art δεν επικαλούνται την πιστή απομίμηση του κόσμου γύρω μας, αλλά την πράξη αυθόρμητης δημιουργίας. Μ’ αυτόν τον τρόπο ερχόμαστε σε επαφή με το κοσμικό μας DNA , το οποίο ως κοινό για όλους τους ανθρώπους μας βοηθά στην ανάπτυξη της συνείδησης και αναγνώρισης του εαυτού μας. Αυτή είναι η διαδικασία μετατροπής, όπου η δημιουργικότητα απελευθερώνεται από τη δύναμη του νου, επιτρέποντας στη συνείδησή μας να επεκτείνεται χωρίς περιορισμούς και εντελώς αυθόρμητα στη δημιουργική διαδικασία.

Το Vedic Art είναι εργαστήριο αυθόρμητης δημιουργίας, που αποτελεί τη βασική μορφή έκφρασης της δικής μας προσωπικότητας. Κάποια άτομα τα οποία για πρώτη φορά συμμετέχουν στο εργαστήριο νοιώθουν στην αρχή λίγο χαμένα και κοιτάζουν τους πίνακές τους με κριτικό μάτι. Η ζωγραφική, σύμφωνα με τις αρχές του Vedic Art, φέρνει στην επιφάνεια βαθειά κρυμμένους φόβους, τα μπλοκαρίσματα ή τα αρνητικά συναισθήματα τα οποία δυσκολεύουν την καθημερινότητα μας. Στο εργαστήριο έχουμε την ευκαιρία να τα αντιμετωπίσουμε και να τα μετατρέψουμε μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης. Στη συνέχεια ξεκινά η διαδικασία ατομικής μετατροπής, η οποία μερικές φορές για κάποιους μπορεί να συνοδεύεται από ένα αίσθημα απροθυμίας να συνεχίσουν τη διαδικασία αυτή. Εάν το κατανικήσουν και συνεχίσουν θα είναι χαρούμενοι και υπερήφανοι για την εμπειρία και τα έργα τους. Θα κοιτάνε τους πίνακές τους έκπληκτοι και με θαυμασμό για τον εαυτό τους. Αυτή είναι μια στιγμή χαράς και κατανόησης προς τον εαυτό τους για όλους εκείνους που δραπέτευσαν υπομονετικά για τέσσερις ημέρες από την κυριαρχία του νου και της λογικής.

Το κυριότερο ζήτημα του Vedic Art είναι το ξύπνημα της εσωτερικής δύναμης της δημιουργικότητας στους ανθρώπους μέσα από τη τέχνη. Η μέθοδος αυτή είναι για όλους, όχι μόνο για τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους που εμπλέκονται επαγγελματικά με την τέχνη. Μια νοικοκυρά, ένας μαθητής, ένας συνταξιούχος, ένας επιχειρηματίας, ένας πωλητής, ένας γιατρός.... μπορεί επίσης να είναι δημιουργικοί στην εργασία τους και στην προσωπική τους ζωή.


Ένας άνθρωπος ο οποίος συνειδητά γνωρίζει τον εαυτό του, ξέρει να χαίρεται και να απολαμβάνει τη ζωή γιατί ξέρει τι είναι για αυτόν θείο δώρο και τι είναι αυταπάτη. Ο ίδιος γνωρίζει και ξέρει να εκτιμήσει τη μοναδικότητα του, μπορεί επίσης να επωφεληθεί από τις δυνατότητες που του έχουν δοθεί. Ένας τέτοιος άνθρωπος καταλαβαίνει ότι όλα, σε ό,τι συμμετέχει, είναι ένα δώρο γι 'αυτόν, η δυνατότητα να δει τον εαυτό του και να κάνει την επιλογή να είναι αυτός που πραγματικά επιθυμεί να γίνει , λέει ο Curt Kallman.

 

Συνέντευξη για την VEDIC ART για την ιστοσελίδα MMΒαρσοβία:

"Με την κίνηση του πινέλου αλλάζουν τους εαυτούς τους"

seminarium_Vedic_art_7.11.10_081_-_      Μερικοί άνθρωποι έχουν ταλέντο στη γραφή, άλλοι στο χορό ή τη ζωγραφική. Αν κάποιος δεν έχει ταλέντο στη ζωγραφική, τότε αν πάρει στο χέρι το πινέλο θα του βγουν μόνο πασαλείμματα.                   P1190970

 

*Εδώ διαφωνώ. Πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να ζωγραφίσει. Δεν είναι θέμα ταλέντου. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στα εργαστήριά μου είναι άνθρωποι που έχουν να ζωγραφίσουν από το δημοτικό σχολείο. Πολλοί από αυτούς έμαθαν στο μάθημα των εικαστικών ότι δεν μπορούν να ζωγραφίσουν. Η VEDIC ART είναι ζωγραφική από τα βάθη της καρδιάς. Για να ζωγραφίσουμε έτσι, δεν χρειάζεται να έχουμε τελειώσει σχολή Καλών Τεχνών. Δεν ζωγραφίζουμε αυτό που βλέπουμε, αλλά αυτό που νιώθουμε. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εκφράσουμε την προσωπικότητά μας, και αυτή δεν έχει κανόνες και περιορισμούς. Δεν χρειάζεται να ξέρεις να ζωγραφίζεις, να γνωρίζεις τις τεχνικές, απλά παίρνεις τις μπογιές και αυθόρμητα επιλέγεις τα χρώματα, τα βάζεις σε σχήματα, μπορείς να τους δώσεις μορφή, δομή... και δημιουργείται...

Αφελής ζωγραφική;

*Η VEDIC ART δεν κατατάσσεται, αν και είναι πολύ χαρακτηριστική. Είμαι σε θέση να πω αν η εικόνα έχει ψυχή ή αν δημιουργήθηκε από το μυαλό. Ένας διαισθητικός δημιουργός ποτέ δεν ξέρει τι θα ζωγραφίσει. Θα πρέπει να ηρεμήσουμε, να μπούμε σε κατάσταση διαλογισμού. Σε αυτήν την σιωπή μπορούμε να ακούσουμε τη φωνή της καρδιάς μας και να αρχίσουμε να ζωγραφίζουμε αυτό που αυτή, ή μάλλον εμείς οι ίδιοι, θέλουμε να πούμε. Πώς αισθάνομαι σήμερα, με ποιό χρώμα θα το εξέφραζα, τι χρώμα είναι η ψυχή μου.

Τι χρώματα έχει η ψυχή;

*Η ψυχή δεν έχει μια μορφή και ένα χρώμα. Όλοι μπορούν να την εκφράσουν με τον δικό τους τρόπο. Είναι καθαρό, εσωτερικό φως. Το σκοτάδι, ωστόσο, είναι οι φόβοι και οι περιορισμοί μας, που προκύπτουν από το μυαλό. Αυτοί στις εικόνες δεν είναι τόσο όμορφοι και αρμονικοί.

Από που προέρχεται η Βεδική Τέχνη;

* Η μέθοδος έχει τις ρίζες της στις Βέδες. Εκεί είναι καταγεγραμμένα όλα τα δικαιώματα για το σύμπαν, για το δυναμικό του ανθρώπου και την ουσία του. Ο γιόγκι Maharishi Mahesh είχε τη επιθυμία η σοφία της Βέδα να γίνει γνωστή στους ανθρώπους της δύσης. Ήξερε ότι η αλήθεια μπορεί να τους ελευθερώσει και να τους κάνει να ζουν ευτυχισμένοι. Έψαχνε τρόπο να τη μεταδώσει. Στην δεκαετία του '70 βρήκε το κατάλληλο πρόσωπο, τον Kurt Kallman, στον οποίο μετέδωσε τη Βεδική σοφία μαζί με τους 17 κανόνες. Αυτός με τη σειρά του ανέπτυξε μια μέθοδο ζωγραφικής μέσω της οποίας μπορούμε να γνωρίζουμε την αλήθεια για τον εαυτό μας και να ανακαλύψουμε το δημιουργικό δυναμικό μας. Αυτοί οι κανόνες δεν είναι γραμμένοι πουθενά. Για να τους καταλάβετε, πρέπει να έχετε την εμπειρία του καθενός από αυτούς κατά τη διάρκεια της ζωγραφικής. Εάν τους ονομάτιζα τώρα θα μας φαίνονταν σαν κενά λόγια, αν και πίσω τους κρύβεται μεγάλη σοφία.

Ποιός είναι ο πρώτος κανόνας;

* Γραμμή. Ζωγραφίζοντας μια γραμμή με κλειστά τα μάτια, επιτρέποντας στο χέρι να τη ζωγραφίζει μόνο του, συνδεόμαστε με την καρδιά μας, τη διαίσθηση μας, ηρεμούμε το μυαλό, και αυτό είναι μόνο η αρχή της περιπέτειας.

Υψηλότερη ευαισθητοποίηση και γνώση των νόμων της φύσης, του σύμπαντος, συναίνεση στην εκδήλωση του Θεού μέσα μας. Δεν ακούγεται αιρετικό;

* Αυτή είναι η γνώμη σας. Όλοι έχουν δικαίωμα στη γνώμη τους. Αν κάτι τέτοιο αποθαρρύνει κάποιον, προφανώς έχει πρόβλημα με αυτό. Οι άνθρωποι που έρχονται στην τάξη δηλώνουν ότι θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους, μετά τα εργαστήρια επανακτούν το λόγο της ύπαρξής τους και αισθάνονται μέρος κάτι μεγαλύτερου. Κανείς δεν μπορεί να υποχρεωθεί σε τέτοια εργαστήρια. Στην πραγματικότητα, ο καθένας που έρχεται σε μένα το κάνει από την ανάγκη της καρδιάς του. Όχι για παράδειγμα μια φίλη να φέρνει την φίλη της, γιατί αυτή μπορεί να μην είναι έτοιμη για μια τέτοια συνάντηση με τον εαυτό της. Βοηθάω τους ανθρώπους μέσω αυτού να ανοίγουν τις καρδιές τους στους εαυτούς τους. Στη συνέχεια θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους.

Σε τι βασίζεται αυτή η αλλαγή;

* Πρόσφατα ήρθε σε μένα μια κυρία γύρω στα 60, μου παρουσιάστηκε ως η «Σόνια που Ψάχνει», μόλις είχε βγει στη σύνταξη και δεν ήξερε τι να κάνει στη συνέχεια. Μετά το σεμινάριο χόρευε και τραγουδούσε, έλεγε ότι τώρα είναι ευτυχισμένη και ικανοποιημένη και ανακάλυψε τα όνειρά της. Το βρήκε στην καρδιά, και όχι στο μυαλό. Υπάρχουν άνθρωποι,που όλη τους η ζωή έρχεται τα πάνω κάτω. Παύουν να κάνουν συμβιβασμούς. Άρχισαν να ζουν σε συμφωνία με τον εαυτό τους και εκπληρώνουν τα όνειρα της καρδιάς τους, που μέχρι τώρα ήταν καταπιεσμένα από τον περιορισμό του νου. Οι άνθρωποι αρχίζουν να πιστεύουν ότι αυτοί δίνουν σχήμα στην πραγματικότητά τους και δεν θέλουν να είναι θύματα πια. Ναι, αλλά...

Αλλά;

* Είναι απογοήτευση, που πρέπει πάντα να υπάρχει κάποιο αλλά. Ξέρω ότι ακούγεται περίεργο και εξωπραγματικό. Μόνο η πρακτική εμπειρία της ζωγραφικής με τη μέθοδο της VEDIV ART μας επιτρέπει να κατανοήσουμε πώς μας αλλάζει αυτό.

Δεν θα έρθουν σε εσάς άνθρωποι που έχουν τον έλεγχο της ζωής τους;

* Μερικές φορές ακόμα και άνθρωποι που έχουν υπερβολικό έλεγχο της ζωής τους. Είχα ένα άτομο που είχε μια εργασία η οποία απαιτούσε συνεχή έλεγχο και προσοχή στις λεπτομέρειες. Ήταν δύσκολο για αυτήν να μπει στη διαδικασία της ζωγραφικής, γιατί ήταν εξοικειωμένη με το γεγονός ότι η κάθε κίνηση έχει νόημα. Ελεγχόταν έτσι ώστε δεν επέτρεπε στον εαυτό της κανέναν αυθορμητισμό. Χρειάστηκε να περάσει κάποιος χρόνος πριν η ίδια να επιτρέψει στον εαυτό της να απελευθερωθεί. Τότε το χέρι έτρεχε μόνο του. Κάποιοι μετά από τα μαθήματα αρχίζουν να είναι πιο προσεκτικοί. Αναρωτιούνται τι τους κάνει χαρούμενους και τι όχι. Πότε κολυμπούν μαζί και πότε κολυμπούν αντίθετα με το ρεύμα. Επίσης, δουλεύουν με τους περιορισμούς τους, μετατρέπουν το φόβο σε θάρρος, το σκοτάδι σε φως. Μερικές φορές κλαίνε στα εργαστήρια. Με την κίνηση του πινέλου καθαρίζουν τα συναισθήματά τους. Μόνοι τους πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα τι θέλουν στη ζωή τους. Μέσα μας βρίσκεται όλη η γνώση, απλά πρέπει να αρχίσουμε να ακούμε τον εαυτό μας.

Σε σας γίνεται θεραπεία;

* Αυτό δεν είναι θεραπεία. Όμως πραγματικά οι άνθρωποι αλλάζουν, αλλάζουν την προσέγγισή στον εαυτό τους. Είναι πιο αισιόδοξοι. Η VEDIC ART προσφέρει θεραπευτικά αποτελέσματα, αλλά είναι περισσότερο μετασχηματισμός παρά θεραπεία. Κάποιοι θα ζωγραφίζουν στην συνέχεια, κάποιοι όχι. Για κάποιους αυτό θα είναι ένα ερέθισμα για να αναζητήσουν κάτι άλλο, αλλά και πάλι να αναζητήσουν.

Πώς είναι αυτές οι εικόνες;

* Όπως οι δημιουργοί τους, επειδή ο καθένας ζωγραφίζει τον εαυτό του. Στη VEDIC ART δεν υπάρχουν αξιολογήσεις, όμορφο-άσχημο. Αυτή η μέθοδος αποθαρρύνει την αξιολόγηση του εαυτού μας και των άλλων. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν αξιολογεί ο ένας τον άλλον. Το χειρότερο είναι ότι εμείς οι ίδιοι αξιολογούμε αρνητικά τον εαυτό μας. Η εικόνα μπορεί πάντα να αλλάξει και τη ζωγραφίζουμε τόσο καιρό ώστε να αρχίσει να μας αρέσει . Αυτή είναι μια μαγική στιγμή, γιατί τότε γεννιέται η αποδοχή γι’ αυτό που είμαστε και κάνουμε.

 

VedicArt

 

ζωγραφική από την καρδιά

 

harmonia


Το Vedic Art είναι η τέχνη της ζωής, στην οποία μετράει η πράξη της δημιουργίας βασισμένη στην έκφραση των συναισθημάτων μας.
Ειναι η γνώση για τους νόμους της φύσης και του σύμπαντος.
Το Vedic
Art είναι ένας δρομος για την επίτευξη υψηλότερης συνείδησης μέσα από τη δημιουργία, η οποία δεν απαιτεί την ικανότητα ή τη γνώση των τεχνικών ζωγραφικής.
Είναι μια διαδικασία με την οποία μπορείτε να εκφράσετε τη δική σας ατομικότητα χωρίς οποιεσδήποτε προσδοκίες ή απαιτήσεις.

Για να δώσω μια ιδέα της Vedic Art αναφέρω τα λόγια του δημιουργού της μεθόδου, του Curt Källman:

«Το Vedic Art δεν διδάσκει ζωγραφική.
-Οχι! – Το Vedic
Art υπενθυμίζει πώς να ζωγραφίσουμε.
Το Vedic Art θυμάται πώς μπορεί να δημιουργηθεί η τέχνη.
Από την αρχή, όταν μαθαίνουμε τις δεκαεπτά αρχές του Vedic
Art ,

ξεκινάμε και θυμόμαστε όλη την ιστορία της δημιουργίας, από πού ήρθαμε και πού πάμε.

Το Vedic
Art περιλαμβάνει έναν χάρτη πλοήγησης.
Χρησιμοποίησε την πυξίδα, η οποία είναι στο μυαλό σου
βρες έναν δρόμο για το μέρος της ειρήνης στην καρδιά σου.
Όταν θα βυθίζεις το πινέλο στο φως, στο διάστημα και στη γαλήνη – τότε θα ζωγραφίσεις την αιωνιότητα.
Όταν θα εισχωρήσεις στο έργο σου - στον εσωτερικό σου διάλογο - θα βρεις τότε τον κώδικα, ο οποίος αποκαλύπτει πώς να ζεις και πώς το έργο μπορεί να ανοίξει την πόρτα για τον ουρανό στη γη. "

Πώς δημιουργήθηκε το Vedic Art;


Η μέθοδος έχει τις ρίζες του στις Βέδες. Εκεί είναι γραμμένες αλήθειες για το σύμπαν, για το δυναμικό του ανθρώπου και την ουσία του. Είναι η αρχαία γνώση η οποία αριθμεί 5.000 χρόνια και βοηθά με απλό και φυσικό τρόπο να αφυπνιστεί η αφανής δημιουργική εσωτερική δύναμη μέσα σε κάθε άνθρωπο. Για αιώνες, ήταν διαθέσιμη στα σανσκριτικά μόνο στους γιόγκι και στους εμπειρογνώμονες.

Ο διδάσκαλος Maharishi Mahesh Yogi ήθελε να γνωρίσουν και οι δυτικοί τη σοφία της γνώσης Βέδα. Ήξερε ότι η αλήθεια αυτή μπορεί να τους απελευθερώσει και να τους κάνει να ζήσουν ευτυχισμένοι. Έψαχνε για την μέθοδο με την οποία θα μπορούσε να μεταφέρει αυτή τη γνώση. Στη δεκαετία του '80 βρήκε το κατάλληλο πρόσωπο, έναν Σουηδό ζωγράφο, τον Curt Källman, στον οποίο μετέδωσε την βεδική σοφία μαζί με τους 17 κανόνες του Vedic Art. Ο Curt Källman ανέπτυξε μια μέθοδο ζωγραφικής, μέσω της οποίας μπορούμε να μάθουμε την αλήθεια για τους εαυτούς μας και να ανακαλύψουμε το δημιουργικό δυναμικό μας. Οι κανόνες δεν έχουν καταγραφεί πουθενά. Για να τους καταλάβετε πρέπει να τους βιώσετε έναν-έναν κατά τη διάρκεια της ζωγραφικής.

Αν τους αναφέρω τώρα, θα φανούν ότι είναι κενά λόγια, παρά το γεγονός ότι πίσω τους βρίσκεται μια μεγάλη σοφία.

 


Τι θα ζωγραφίσουμε;


Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου Vedic Art εκφράζουμε αυτό που είναι μέσα μας, στις καρδιές μας, ζωγραφίζουμε τις ζωές μας, ό,τι αγαπάμε, θέλουμε, τι φοβόμαστε ή θέλουμε να φύγει μακριά. Η έμπνευση είναι το εσωτερικό μας και όχι αυτό που βλέπουμε.
Ο τρόπος που ζωγραφίζουμε και το πώς συμπεριφερόμαστε κατά τη διάρκεια της ζωγραφικής, μας δείχνει πώς να δημιουργήσουμε τη ζωή σας, την καθημερινότητά μας.

Ζωγραφίζοντας μπορούμε να βιώσουμε έναν νέο τρόπο συμπεριφοράς, να υπερβούμε τα όρια, για παράδειγμα να πάρουμε έναν μεγάλο καμβά και να αισθανθούμε το πώς είναι να ονειρεύεσαι μεγαλόπνοα και να ενεργείς σε ευρεία κλίμακα.
Μπορούμε να ζωγραφίσουμε με χαρά τις θλίψεις και αυτή η χαρά, θα έρθει πραγματικά στη ζωή μας.
Μαθαίνουμε αλλαγές μέσω αλλαγών στους πίνακες.
Και πάνω απ’ όλα μαθαίνουμε να ακούμε τη διαίσθησή μας, μετά αφήνουμε τον έλεγχο και εμπιστευόμαστε την κάθε αυθόρμητη κίνηση του χεριού μας, η οποία απαλά, χωρίς προσπάθεια, οδηγεί στη δημιουργία ενός μεγάλου, εκπληκτικού έργου.
Η ολοκλήρωση, το τελείωμα της διαδικασίας της δημιουργίας έχει μεγάλη σημασία. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το έργο μας, γινόμαστε οι δημιουργοί της ζωής μας και όχι τα θύματα. Μαθαίνουμε να μην είμαστε εξαρτημένοι από τη στήριξη και την εκτίμηση των άλλων, αλλά να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας έτσι όπως είμαστε.
Μέσα από τη ζωγραφική ξυπνάμε τη δύναμη της δημιουργίας μας και έτσι ξαναγινόμαστε δημιουργικοί σε κάθε τομέα της ζωής μας.
Οι Βέδες λένε ότι ο κάθε άνθρωπος έχει μέσα του όλες τις γνώσεις που χρειάζεται, δεν χρειάζεται να μάθει, αλλά απλά να θυμηθεί αυτό που έχει ξεχάσει στη διαδικασία της μετενσάρκωσης.

Οι Βέδες μας βοηθούν να βρούμε το δρόμο για την ξεχασμένη γνώση που κρύβεται μέσα μας και είναι προσβάσιμη μόνο από την Ανώτερο Εαυτό μας.

Δοκιμάστε το!

Δεν χρειάζεται να ξέρεις να ζωγραφίζεις, να ξέρεις την τέχνη της ζωγραφικής, απλά παίρνεις τις μπογιές και αυθόρμητα επιλέγεις τα χρώματα, τα διαμορφώνεις σε σχήματα, τους δίνεις τη μορφή, την υφή, τη διάρθρωση ...
και γίνεται ....
Μετά από αυτό θα θέλεις να είσαι πιο κοντά στον εαυτό σου.
Αυτό είναι το πεπρωμένο σου.
Και το VedicArt θα γίνει η τέχνη της ζωή σου.

 

4           P1130588

 


VEDIC ART Εργαστήριο ζωγραφικής